Hva er vel mer typisk for Vestlandet enn kyst, tang og tare og vakker natur? Bølgespruten og lukten av salt i havgapet. Siden tidenes morgen har Herøyinger og Sunnmøringer vært i ett med sjøen og livnært seg på dens ressurser. Tidlig slapp de fiskeliner og teiner fra tøffende trebåter, hvilket har utviklet seg til en milliardindustri med storslåtte skipsverk. På Atlanterhavsparken i Ålesund kan du med egne øyne se det fantastiske livet som utspiller seg i havet. Atlanterhavsparken fokuserer ikke på delfiner eller eksotiske fisker, men på det norske kystklimaet. Akvariet befinner seg en og en halv times kjøretur fra Herøy, eller du kan ta hurtigbåten.

En fullkommen opplevelse

Det som gjør Atlanterhavsparken komplett, er omgivelsene. Det Norske Akvariet, som de kaller seg på sin nettside, ligger midt i Havgapet, og på vei til og fra akvariet, eller om du tar en titt på de utendørs attraksjonene, kan du observere de fantastiske omgivelsene. Det første du legger merke til når du kommer inn porten er en stor steinvegg, hvor barna elsker å klatre og leke. Videre går parken som en løype, gjennom lysdempende rom med livlig sjøliv på hver side, før du plutselig befinner seg i et gigantisk rom, med en åpen tank som forestiller en havn. I 2013 og 2015 ble det kåret til Nordens beste akvarium!

Fisk er pent

I Atlanterhavsparken er det egne tanker for både sildestim, skate og blekksprut, men hovedattraksjonen er langt mer bemerkelsesverdig. Atlanterhavstanken som har vært i akvariet i alle år, er en gigantisk tank som er hjemmet til et dusin av både steinbit, skate, torsk, sei og flere typer fisk. Både barn og voksne elsker å stå tett på det tykke glasset når flyndrene legger seg med de morsomme munnene sine inntil glasset. To ganger daglig er det dykkershow i tanken, noe du ikke vil gå glipp av. En dykker, til barnas begeistring, dropper ned i tanken med en pose med godsaker. Fiskene stormer til for å få tak i en matbit.

Åpne tanker

Noe av det morsomme med akvariet er at de har tre åpne tanker, uten glass mellom deg og sjølivet. En, som nevnt, ser ut som en havn og er et kult skue. En annen ligger ved kafèen, hvor du enda nærmere kan se de samme fiskene som bor i tanker andre steder i akvariet. Bare pass på at du ikke gir fingeren din til en steinbit! Men for barna er det noe annet som vekker stor begeistring. Et lite landskap, med vann ikke dypere enn tjue centimeter, hvor du selv kan dyppe hendene og kjenne på kråkeboller, sjøpølser, og leke samt fiske etter små krabber.

Pingviner, otere og sel

Utendørs har Atlanterhavsparken over flere år gjennomgått en stor oppgradering. Først kom pingvinene, til manges store glede. Der er også show med mating av pingvinene, hvilket kan være en artig opplevelse. Senere kom sel og oter til akvariet. Disse dyrene er nokså beskjedne, dermed må du kanskje se godt etter. Ovenfra kan du se de enorme størrelsene på hjemmene deres, og om du ikke klarer å få øye på dyrene er der en tunnel hvor du kan titte rett inn til selene og otrene. Utendørs har det også blitt laget en lekepark, hvor barna kan løpe rundt, samtidig som de voksne får en velfortjent kaffepause.

Alt for enhver smak

Dersom du er av den mer nysgjerrige sorten, har Atlanterhavsparken også noe for deg. Der er flere bitte små tanker hvor der befinner seg så lite som bare en kreps, koraller eller en spesiell type fisk. Ved hver tank er der også plakater hvor du blant annet kan lese om fisken eller dyrets habitat, levevaner og slektskap. Inne i flere av akvariets kriker og kroker er der rom med utstillinger av de mest utrolige skapninger. Har du sett en dypvannsfisk før? Den med den glødende lampen og de kvasse tennene vet du. Totalt sett kan vi si at Atlanterhavsparken er en opplevelse for alle.