Herøy kystmuseum ligger på øya Herøy, og består av Herøy Gård. Museet ble etablert i 1981, og det er Herøy kommune som eier eiendommen. Museet driftes av stiftelsen Sunnmøre Museum, som til sammen drifter 12 museer på Sunnmøre. Herøy Kystmuseum ligger vakkert til på øya Herøy som har vært en sentral plass i dette området i over 1 000 år. Plassen har en kirke som stammer helt tilbake fra middelalderen, samt en prestegård og var også et handelssted.

Historien til kirken med gravplassen strekker seg tilbake til 1100-tallet, mens handelsstedet vokste frem på 1800-tallet. Hvis du besøker museet vil du oppleve de gamle bygningene med unikt interiør, fiskeredskaper og båter med en kopi av en Sunnmørssjekt fra 1700-tallet. Museet ligger på Herøy gard, og det er greit å komme seg hit hvis du er i området. Du kjører RV 654 mot Fosnavåg og tar av mot Nautøya og herfra er det skiltet. Herøy er en kommune i Møre og Romsdal, og består av flere øyer som er knyttet sammen med broer. Hvis du har tenkt å besøke Herøy kystmuseum, vil vi anbefale deg å ta en rundtur i Herøy kommune. Fosnavåg er kommunesenteret i Herøy, og har siden år 2 000 hatt bystatus.

Interessant historie

Herøy går var et viktig handelssted fra 1770 til 1991. Før det var det prestegård fra 1100-tallet og frem til 1761. I 1752 ble våningshuset bygget med bolig for sognepresten, som den gang het Stevelin Reutzes. Men historien strekker seg enda lenger tilbake. I førkristen tid var dette stedet en sentral møteplass. Her var det tinsted med gildehall i middelalderen. Det er også ting som tyder på at det har vært et kloster på Herøy i tidligere tider. Steinkirken, som man tror ble oppført på 1100-tallet, ble revet i 1859. En ny kirke ble bygget på grunnmuren til den gamle kirken. Dette var en trekirke som ble stående til 1916. Da ble den revet og flyttet til Fosnavåg. Du vil se at grunnmuren er igjen hvis du besøker Herøy kystmuseum. Det er også en båtsamling, med 9 forskjellige båter som har vært brukt i tidligere tider. Du kan også se en kopi av Kvalsundbåten fra 600 tallet og en kopi av Sunnmørssjekten fra 1700-tallet. Kvalsundbåten ble funnet på Nerlandsøy, og det er gjort flere rekonstruksjoner av båten. En annen attraksjon på Herøy kystmuseum er hovedhuset på gården som ble oppført i 1752. Huset har senere blitt ombygget og påbygget flere ganger.

  • Historisk båtutstilling
  • Museum med over 1000 års historie

Det er en samling med gjenstander på museet, som består av fiskeredskaper og båtsamlingen. Du kan også se hva man brukte til ishavsfangst. Museet har også en fotoutstilling hvor du kan se hvordan steinkirken så ut innvending før den ble revet i 1859. I hovedhuset er det mange ting å se på. Stuen i første etasje er så autentisk som det er mulig i forhold til hvordan det så ut tidligere. Det er også en dagligstue, kjøkken og flere andre rom som gir deg et godt inntrykk av historien fra Herøy gard. Det er også en del andre bygninger som sjøbod med krambu, eldhus, vinkjeller, stabbur og potetkjeller. Flere bygninger har blitt borte i årenes løp, som det gamle bakeriet og borstove. Disse bygningene har man planer om å rekonstruere. Borstoven hadde mange funksjoner. Det var tjenestebolig, kontor, sykestue og rettslokale, og man tror at deler av bygningen stammer tilbake til 1300-tallet. Minnene fra bakeriet i dag er bare en grunnmur, men det var et bygg som var 11 meter langt og 4,5 meter. Bygget hadde en stor bakerovn. Hvis planene med å rekonstruere disse byggene gjennomføres, vil det gi et enda bedre innblikk i historien på Herøy gard.

  • Fotoutstilling fra Steinkirken
  • Gjenskapelse av gammelt handelssted