Herøy er en øykommune som ligger på Helgeland i Nordland. Kommunen har flere øyer som alle er en del av kommunen og noen av de større øyene er blant annet Tenna, Nord-Herøy, Sør-Herøy, Seløy, Indre Øksningan, Ytre Øksningan og Staulen. For å komme deg over til de forskjellige øyene går det bruer imellom, men det finnes også forskjellige ferjeavganger som kan være spennende å prøve.

Sør i kommunen ligger Husvær og Brasøy som har en ferjeforbindelse med Herøy, det er også ferjeforbindelse til Søvik og bru over til Dønna. Så her er det mange muligheter for enhver turgåer når det kommer til muligheter for forbindelser mellom øyene og kommunen.

Fra øy til øy på Herøya

Det finnes hele 3122 øyer rundt Herøya noe som gjør at det er mange fine muligheter for å fiske, bade, spise, turgåing og padling. Den letteste muligheten for å komme seg rundt til de forskjellige øyene som ikke har bruforbindelse er via kajakk eller båt. De fleste overnattingsstedene rundt om Herøya leier gjerne ut en båt eller kajakk til turistene som tar veien. Herøya tilbyr også guidet tur om det skulle være av interesse. Rundt sommersesongen kan du bli med Seløy Kystferie på en rundtur fra Seløy til Sildøyene, Måsvær, Innerodden, Sandsundvær og Skibbåtsvær. Er du litt mer eventyrlysten kan du gå av på en av øyene og utforske.

Turstier i kommunen

Det finnes mange forskjellige turstier i Herøy kommune og de finnes stier både for de mindre erfarne turgåerne og de mer erfarne turgåerne. Gjør du et kjapt googlesøk på «Turstier Herøy» får du opp mange kart og andre sider som viser deg forskjellige turstier og attraksjoner på og rundt øya. På nettsiden turkarthelgeland.no finner du nødvendig fakta om forskjellige type stier. Alt fra hvor lange de er, vanskelighetsgrad, hvordan type mark det er og hvilken sesong det lønner seg å ta turen. Nedenfor ser du et knippe utvalg av bare noen få av mange stier du kan besøke og gå.

Dønnmannen

Dønnmannen ligger 858 meter over havet og ligger på øya Dønna som har bruforbindelse til Herøya. Hit er det lett å komme seg om du ønsker en litt lenger tur. Turen opp til Dønnmannen er kategorisert som utfordrende, så dette er en tur for de litt mer erfarne turgåerne. Opp er det en del bratte partier noe som gjør denne turen til en fysisk krevende rute. Det er ikke en rute du anbefaler en du vet har høydeskrekk. Turen opp tar vanligvis rundt 5–6 timer. Turen har også en tendens til litt luftige partier, så godt med klær burde du også ha.

Husvær Tursti

Husvær tursti er en tur som er kategorisert til middels vanskelig. Stien er ca. 2,9 km lang så her kan du beregne en 0,5 time til 1 times tur. Turstien kan du gå som en rundsti, der du starter med å gå et lite stykke på asfalt og går runden rundt. På Husvær er det ganske flatt, så denne strekningen er lett å gå. Følger du stien, vil du fort komme litt opp i høyden. Denne turen tar deg med til Ørnøyhåjen og Blåbærhåjen. Her får du utsikt til både Vega, Sandvær og Herøya. Er du heldig kan du også se ørner som flyr over hodet ditt.

Austholdmoden

Austholdmoden er en tursti som er kategorisert som enkel. Dette er fin tur for barnefamilier og eldre mennesker som ønsker å komme seg ut i naturen. Stien har en lengde på 2,7 km. Turen er både trivelig og enkel. Så hvis du har noen timer til over før ferja kommer, kan dette være en fin tur å prøve. Turen er på flatmark og går nesten hele veien langs vannkanten. Her er det også mange forskjellige fugler du kan holde øyene og ørene oppe for. Blant annet kan se å høre både Rødstilk og Tjelden. Og skulle du være ekstra heldig så kan det være at du ser Sandloen.