Herøy kommune er en kommune som ligger i Møre og Romsdal. Den grenser sørvest mot Sande, i sør mot Rovdefjorden og også mot Volda og Vanylven. I øst grensen kommunen til Ulstein. Det er en kystkommune, som også er et stopp for den populære Hurtigruten. Folkene som kommer fra denne bygda går under kallenavnet «Herøyværing». Det administrative senteret ligger i Fosnavåg. Herøy er en relativt stor kommune med hele 119,52 km². Dette er en kommune som elsker nynorsk, og har en utrolig høy nynorskandel. I 2016 var denne på 98,7 %. Dette er svært imponerende for en så liten kommune.

Fosnavåg

Det er i Fosnavåg at du finner administrasjonssenteret i Herøy. Fosnavåg ble erklært som en by den 7. juni 2000 etter vedtak i kommunestyret. Dette er et tettsted som har mesteparten av befolkningen i Herøy. Her bor rundt 3 500 innbyggere. Det er også her du finner mye av kulturen og idretten. Det lokale idrettslaget heter Bergsøy idrettslag. Du finner også Herøy kulturskule, hvor du kan lære å danse og å lage kunst. Er du interessert i å lære et instrument er det også her du tar turen, for her står både korps og ulike musikklærere klare for å gi deg en fin læringsopplevelse!

Næringsliv i Herøy kommune

Det som er ganske imponerende er at den lille kommunen Herøy har et enormt stort næringsliv når det kommer til fiskeri og shipping. I Fosnavåg finner du svære rederier. Dette inkluderer Halvia Shipping ASA, Remøy Management AS, Remøy Shopping AS, Solstad Offshire, Olympic Subsea ASA, Bourbon Offshore Norway AS og Rem Offshore. I tillegg finner du også skipsteknologiselskapet Havyard Group. Både i 2008 og i 2010 ble Herøy kåret til Norges Næringsby. Du kan også besøke et maritimt kompetanse- og simulatorsenter ved navn Fosnavåg Ocean Academy. Her kan du prøve en simulator for brønnbåter. Denne er svært populær blant de besøkende.

Turistmål i Herøy

Det finnes flere populære turiststeder i Herøy. Et av disse inkluderer Runde som er ei øy. Denne er internasjonalt kjent for sitt fuglefjell. Folk kommer ikke bare for fuglene, men også for å lete etter skatter etter et forlis på 1700-tallet. Det ble etablert et internasjonalt forsknings- og besøkssenter på Runde, som også har blitt populært å besøke. Den kjente og kjære Hurtigruta besøker Torvik i Herøy kommune hver eneste dag. Dette skjer både på natten om vinteren og om morgenen på sommeren. Det er en nydelig plass som får utrolig stor oppmerksomhet både internasjonalt og i resten av Norge.

Kjente personer fra Herøy

Det er alltid gøy å se hvilke kjente personer som kommer fra ulike steder i landet, og fra Herøy kommer det en del kjente personer. Kanskje noen av dem er for litt spesielt interesserte, men det gjør dem ikke mindre kjente. Dette inkluderer Suzannah Ibsen, som var Henrik Ibsens kone. Du kjenner kanskje til Trude Teige, som er en forfatter og tidligere reporter i TV2. I tillegg kommer den kjente musikeren Finn Coren fra Herøy. Hvis du er mer glad i fotball, så kjenner du kanskje til fotballspilleren Lars Ivar Moldskred. Det er også mange kjente rederieiere og verftseiere som kommer fra Herøy.

Oppsummering

Herøy er en kommune på Sunnmøre i Møre og Romsdal. Det er en nynorsk kommune med hele 98,7 % i nynorskandel. Selve kommunen ligger i sin helhet på ulike øyer, men disse øyene er knyttet sammen med broer. Herøy har et rikt kulturliv, med mange spennende aktiviteter for mennesker i alle aldre. Det er også et sted hvor næringslivet blomstrer. Rederinæringen stå veldig sterkt. Det er Fosnavåg som regnes som administrasjonssenteret i Herøy. Det er en kommune som er fylt med spennende kulturopplevelser og ikke minst fantastiske naturopplevelser. Mange turister tar turen igjen og igjen (ofte ved hjelp av Hurtigruten).