Mesteparten av Ulsteinvik ligger på øya Hareidlandet, mens en liten del ligger på Dimna. Tettstedet fungerer som administrativt senter i Ulstein kommune i Møre og Romsdal, og har litt under 6 000 innbyggere. Du finner store skipsverft og mye annen mekanisk industri i Ulsteinvik, som i tillegg til å være tettsted fikk status som by i år 2000. Byen ligger fint til ved Møre-kysten, og har blant landets beste områder for brettseiling og surfing. Ellers finnes det i Ulsteinvik store forekomster av eklogitt, en veldig sjelden bergart som har brakt forskere fra hele verden til byen for å studere den.

Årlige festivaler i Ulsteinvik

I juni hvert år arrangeres Smak av Ulstein (tidligere Ulsteindagane) i byen, og her settes det opp konserter og diverse andre kulturtilbud. I tillegg blir det satt opp boder, stand, uteplasser og tivoli, hvilket skaper god stemning i byen. I august arrangeres Trebåtfestivalen, hvor båtentusiaster fra hele landet fyller gatene i byen. Under festivalen er det også konserter og dans på rådhusplassen. Hver sommer siden 2004 har Skjemtegaukfestivalen blitt holdt i Ulsteinvik, som samler komikere fra hele landet for å holde stand up-show. Fado-Festivalen sprer varme på vinterstid, og bringer portugisiske tradisjoner med mat, vin og musikk til byen.

Sport

Norske fotballfans husker kanskje Idrettslaget Hødd, som for tiden spiller i andre divisjon, men tidligere har spilt i Eliteserien. De spiller kampene sine på Høddvoll, og supporterne deres kaller seg «Blåsarane». Store profiler som Jan Åge Fjørtoft og Åge Hareide har bakgrunn fra denne klubben. Laget sjokkerte fotball-Norge da de vant NM i 2012, etter å ha slått flere (på papiret mye bedre) lag, før de toppet det med seier over Tromsø i finalen etter en nervepirrende straffesparkkonkurranse. Hødd har likevel ikke vært å se i Eliteserien siden 1995. Ellers er laget kjent for å satse på talentutvikling i lokalmiljøet.

Næringsliv

Flere teknologibedrifter holder til på Ulsteinvik, og blant andre har Rolls-Royce Marine hovedkvarteret sitt i byen. Om lag 9 000 ansatte jobber for avdelingen i inn- og utland. Ulstein Group er et firma som driver skipsdesign og skipsbygging, og er kjent for å ha utviklet X-baugen. Ulsteingruppen leverer diverse tekniske, maritime løsninger. På Dimnøya finner du Kleven Verft, som er en del av Kleven Maritime AS. Verftet var tidligere en del av Kværner-konsernet, og er en familiebedrift som eier en avdeling i Vanylven og Myklebust verft i Sande. Mange av hurtigrutene som brukes i dag er bygget ved Kleven Verft og Ulstein Verft.

Quality Hotel Ulstein

Dersom du ønsker å tilbringe natten i Ulsteinvik, ligger Quality Hotel Ulstein like ved sjøkanten i veldig idylliske omgivelser. Her kan du velge mellom en rekke type rom, og nyte gode måltider i hotellrestauranten Oljepiren. I tillegg byr hotellet på konferansefasiliteter som passer til de store og små arrangementer. Kraftstasjonen ligger et lite steinkast fra selve hotellet, og egner seg godt for selskap, teambuilding-aktiviteter og konferanser som skal være litt utradisjonelle. I området rundt finnes det vakker natur og gode turstier. Hotellet er for øvrig et godt utgangspunkt for å oppleve det beste av det Sunnmøre har å by på.

Media

Vikebladet Vestposten er navnet på lokalavisen som gis ut i både Ulstein og Hareid, ettersom den består av to tidligere separate aviser som har slått seg sammen. Avisen er en del av konsernet Polaris Media, og har Linda Eikrem som daglig leder og redaktør. Dersom du abonnerer på den digitale versjonen av denne avisen, koster det 129 kroner i måneden, bortsett fra første måneden, da du kun må ut med 29 kroner. Ellers har Sunnmørsposten, som dekker hele Sunnmøre, også kontor her. Regionavisa er navnet på en gratisavis med hovedkontor i Ulsteinvik, og denne dekker Nordfjord og Søre Sunnmøre.